Fasciabehandling

Vad innebär det?

Vår massör Elin berättar:

2018 fick fascian erkännandet inom forskningen och blev klassat som kroppens största organ. 88% av alla mjukdelsskador sitter i fascian, inte i muskelfibrerna.

Vävnaden ställer till det för allt flödessystem som ska igenom lymf, blod och nerver.. Vävnaden har också egna känselreceptorer.

Fascian ser ut som ett spindelnät, lager på lager, där alla lager måste kunna glida bra mot varandra. Detta kan de bara göra om vävnaden är vätskefylld (hydrerad).
Om vätska saknas i området ”klibbar” trådarna ihop och rör sig mindre eller inte alls. Detta kan ge signaler på stelhet likväl som smärta.

Fascian kan ”klibba ihop” både av för lite rörelse, monotont slitage och akut skada.
Behandling av detta sker genom att hydrera vävnaden, skapa bättre rörelse i området och skapa en lätt stresshantering av samma område. Allt handlar om helheten.
För mig som fasciabehandlare och AO-coach är det viktigt att kunna kommunicera med kunden, se kroppen som helhet, screena/läsa av vävnadsförändringar och därefter hjälpa kroppen att hamna på ”rätt bana” igen.

Det effektivaste sättet att jobba är att jobba med rörelse hos kund både under behandling, men också som komplement bredvid bänken.
Behandlingen ger vävnaden chansen att läka ut, börja röra sig bättre och ger oftast en god spiral redan efter en behandling.

Hur många behandlingar som krävs beror ju på problemets storlek och omfattning.
Många kunder har gått på behandling en eller ett fåtal gånger och känner redan stora skillnader.
Vi kan inte ta bort ett problem på 1 h, men vi kan hjälpa kroppen att förändra vävnad över tid men många kunder känner en stor smärtlättnad redan efter första besöket!

Fasciabehandling är effektivt för dig som går med smärta pga monoton arbetsbelastning, likväl för dig som har en gammal skada som stör kroppens rörelsemönster.

För att boka en behandling kan ni ringa till Receptionen på 0481-45077 eller besöka oss i receptionen under våra öppettider.

OBS. att vid mer än 10 minuters försening utan meddelande avbokas din tid.